Većina djece prve riječi izgovori već tijekom prve godine života. Njihov se rječnik postepeno povećava te s vremenom mogu slagati jednostavne rečenice. Razvoj govora je individualan pa neće sva djeca jednako brzo napredovati. No, kad se dječji govor razvije, a posebice kad mogu sudjelovati u razgovorima, želimo ih potaknuti na bolje izražavanje. Donosimo nekoliko načina kako to učiniti.

Razgovor

Očekivano, usmeno izražavanje se najbolje uvježbava kroz razgovor. Što češće se obraćajte djetetu, govorite mu što radite, postavljajte mu pitanja. Čak i kad vam se žuri, potrudite se odgovoriti na sva djetetova pitanja. Osim samog razgovora, važan je i način komunikacije. Izbjegavajte tepati djetetu te razgovarajte s njim kao s odraslom osobom. Ovo se naravno ne odnosi na teme razgovora, nego na izgovor riječi.

Razgovor s djecom

Trudite se govoriti jasno i polako kako bi vas dijete razumjelo te kako bi i samo usvojilo razgovijetan govor. Kada razgovarate s djetetom, posvetite mu se, gledajte ga u oči, pokažite zanimanje za ono što govori i ne prekidajte ga. Tako će dijete usvojiti kulturu komunikacije. Naučit će da se tijekom razgovora potrebno usredotočiti na sugovornika, slušati što nam govori i čekati svoj red. Da bi se dijete kvalitetno izrazilo, treba mu za to ostaviti prostora.

Čitanje i pričanje priča

Čitanje priča može potaknuti razvoj vokabulara i bolje izražavanje, a još veći učinak ima smišljanje vlastitih priča. Smišljanje vlastite priče će osim izražavanja potaknuti i kreativnost. Sigurno postoji neka priča koju ste već mnogo puta čitali pa možete zamoliti dijete da vam ju prepriča. Nakon pročitane ili ispričane priče djetetu možete postaviti nekoliko pitanja, na primjer: „Kamo je išla Crvenkapica?“, „Tko je spasio baku i Crvenkapicu?“ i slično.

Čitanje priča

Igranje uloga

Vještine se najbolje usvajaju kroz igru, pa tako i vještina usmenog izražavanja. S djetetom možete razne igre uloga. Na primjer, vi ste pacijent, a dijete liječnik, vi ste kupac, a dijete trgovac, dolazite djetetu u goste… Dijete će se uživjeti u ulogu, razvijati maštu, a u isto vrijeme razvijati komunikacijske vještine i učiti se kulturnoj komunikaciji. Kroz ovakvu igru uloga dijete također može naučiti pozdravljati na dolasku i odlasku te koristiti riječi hvala, molim, izvoli. Tijekom igre potičite dijete da govori postavljanjem pitanja koja su povezana sa sadržajem igre.

Igra pogađanja

Ovo je još jedna igra kojom se može potaknuti bolje izražavanje, a možete ju igrati bilo gdje i na različite načine. Jedan od načina je da dijete izabere jedan predmet u sobi, a ne kaže vam koji je predmet izabralo. Zatim ga opisuje, a vi trebate pogoditi što je to, i tako se izmjenjujete.  Na primjer: „Vidim nešto veliko, bijelo i drveno… što je to?“ Ako ne možete pogoditi, postavljajte dodatna pitanja. Opisivati se može i zamišljen predmet, osoba, životinja.

Autor: Iva Murat, prvostupnica pedagogije