Kreativnost je osobina koja se može razvijati čitav život, a dobro ju je početi razvijati već u djetinjstvu. Danas mnogi poslovi zahtijevaju kreativnost i razmišljanje izvan okvira, međutim kreativnost je važna u svim životnim aspektima. Kreativni ljudi brže i lakše rješavaju probleme, sposobni su sagledati problem iz više uglova i imaju bolju prilagodbu na promjene. Znatiželja i želja za istraživanjem usko su povezane s kreativnošću, a ove karakteristike pridonose uspješnosti u životu.

Donosimo nekoliko savjeta za poticanje kreativnosti kod djece:

Neka dijete izabere način kreativnog izražavanja

Kreativnost se može izražavati na različite načine. To može biti crtanje, slikanje, modeliranje, pričanje priča, ples, gluma… Svatko može pronaći način da se kreativno izrazi pa dopustite djetetu da pronađe svoj. Potičite ga da isproba nove stvari i sudjelujte u projektu.

Pripremite prostor i materijale

Da bi dijete bilo kreativno, ono mora imati odgovarajući prostor i materijale koje može koristiti. Nemojte opterećivati dijete time da ne smije ništa zaprljati jer je za razvoj kreativnosti potrebno da se dijete osjeća slobodno i opušteno. Zato pripremite prostor tako što ćete zaštititi radnu površinu, a djetetu obucite staru odjeću. Za kreativne projekte često su potrebni neki materijali poput bojica, papira, boja i kistova, perlica, glinamola i raznih potrepština. Ovisno o tome što dijete želi raditi, nabavite potrebne materijale.

Kako potaknuti kreativnost kod djece?

Učite dijete da je u redu griješiti

Tijekom kreativnog procesa moguće je da dijete negdje pogriješi i da njegov uradak ne ispadne onakav kakvim ga je zamislilo. Važno je objasniti djetetu da svi ponekad griješimo i da je to u redu. Ohrabrite dijete da pokuša ponovno i da ne odustane od stvaranja.

Ne ispravljajte dijete

Odrasli su često u iskušenju da isprave dijete i da mu kažu da nešto nije dobro nacrtalo ili napravilo. Međutim, ovdje je važno viđenje djeteta. Ako je uradak ispao onako kako je dijete htjelo, onda tu ništa nije pogrešno! Djeca su najčešće ispravljana u crtanju jer nešto nisu nacrtala onakvim kako izgleda. No važno je znati da djeca zapravo ne crtaju stvari onakvima kakve jesu, nego onako kako ih ona doživljavaju.

Svakodnevno potičite dijete na kreativnost

Kreativnost se ne mora poticati samo kroz povremene kreativne projekte. To možete činiti gotovo svaki dan, bez ikakvih posebnih materijala i pripreme. Potičite dijete na samostalno rješavanje problema. Kada dijete ima neki problem, pitajte ga kako bi ono to riješilo umjesto da mu odmah pomognete. Dijete će tada morati samostalno pokušati pronaći rješenje te će tako razvijati svoje kreativno mišljenje. Naravno da nećete djetetu prepustiti rješavanje svih problema, ali potičite ga na samostalno rješavanje onih koji su u skladu s njegovom dobi.

Kada čitate djetetu priče, pitajte ga kako bi ono postupilo na mjesto nekog od likova ili ga zamolite da smisli alternativni završetak priče.

Dopustite djetetu da, kada je to primjereno, samostalno rješava razmirice s prijateljima i da samo smisli kako će se pomiriti nakon svađe. To je dobar primjer kako je kreativnost korisna i u međuljudskim odnosima.

Autor: Iva Murat, prvostupnica pedagogije