Samopouzdani ljudi uspješniji su, bolje se nose s izazovima i imaju pozitivnu sliku o sebi. Budući da je samopouzdanje tako važno za uspjeh u životu, od malih nogu treba raditi na njegovu razvijanju. Mnogo je načina na koje roditelji mogu potaknuti razvoj samopouzdanja kod djeteta, a spomenut ćemo neke od njih.

Razvijanje samopouzdanja

Od malena potičite dijete da bude samostalno. Dopustite mu da samo obavlja one aktivnosti koje u skladu sa svojom dobi može obaviti. Tako će dijete spoznati što sve zna i može te će se dobro osjećati. U suprotnom, ako radite sve umjesto djeteta, šaljete mu poruku da ne vjerujete u njegove sposobnosti, pa ni ono neće vjerovati u sebe. Osim toga, važno je dopustiti djeci da ponekad pogriješe. Naravno da im nećete dopustiti da rade nešto što bi za njih moglo biti opasno, ali djeca bi trebala naučiti da su pogreške nešto normalno, što se svima događa. Kada dijete pogriješi, potaknite ga da pokuša ponovno i nastojte uvijek izbjegavati pretjeranu kritiku.

Ne uspoređujte dijete s drugom djecom

Roditelji, pogotovo oni s više djece, često uspoređuju svoju djecu s ostalom djecom. Koliko puta ste i sami kao dijete čuli rečenicu: „Zašto ne možeš biti više kao brat/sestra/neko drugo dijete?“ Ovakve rečenice narušavaju djetetovo  samopouzdanje.

Ako želite da dijete postane bolje u nečemu, pokušajte ga potaknuti da nadmaši samog sebe. Na primjer, vaše dijete još ne zna vezati cipele, a njegovi prijatelji znaju.

Umjesto da ga uspoređujete s drugima, potičite ga da se trudi i pratite njegov napredak. Možda mu vezanje cipela danas ipak ide malo bolje nego jučer?

Kako razviti samopouzdanje kod djece

Umjereno pohvaljivanje djeteta

Pohvaljivanje djeteta je poželjno jer mu time dajete do znanja da je nešto dobro napravilo i da ste ponosni na njega. Ipak ne pretjerujte s pohvalama i pazite što i kako pohvaljujete. Prečeste i neutemeljene pohvale nisu dobre jer jednostavno gube svoju vrijednost.

Također poželjno je pohvaliti trud kojeg je dijete uložilo u neku aktivnost, a ne samo osobinu djeteta. Na primjer, vaše dijete je točno riješilo sve matematičke zadatke.

Pitajte dijete za mišljenje

Za razvoj samopouzdanja važno je da se dijete osjeća poštovanim i prihvaćenim. Pitajte ga za mišljenje kad se radi o stvarima koje imaju utjecaj na njega i o kojima ono može odlučivati. Dopustite mu da samo donosi odluke u skladu s dobi, npr. što će odjenuti, što će doručkovati, s kime će se igrati… Pokažite mu da uzimate njegovo mišljenje i njegove osjećaje u obzir čak i ako ne može biti po njegovom.

Autor: Iva Murat, prvostupnica pedagogije