Želja svakog roditelja je ostvariti blizak odnos s djetetom. Želite da vam se dijete povjerava i želite biti uključeni u njegov život.

No kako to postići?

Roditeljska briga

Bliskost u odnosu roditelja i djeteta gradi se od samog početka djetetova života. U početku je dijete u potpunosti ovisno o roditeljskoj brizi, no kasnije postaje sve samostalnije. Zato se i dinamika odnosa roditelja i djeteta mijenja tijekom života. Ipak, u zdravim odnosima, emotivna bliskost ostaje prisutna i nakon što dijete odraste.

Razgovor s djetetom do djetetovog samopouzdanja

Kako bi se stvorila i održala ta bliskost, važno je svakodnevno razgovarati s djetetom. Pokažite interes za ono što se događa u njegovom životu. Ovo je pogotovo važno ako dijete ima neki problem. Slušajte što vam dijete govori i nemojte umanjivati njegove probleme. Vama se neki djetetov problem možda čini smiješnim, ali za dijete je to velika stvar. Pokažite djetetu da ga razumijete i pokušajte zajedno doći do rješenja. Nastojte ne rješavati probleme umjesto djeteta jer mu tako poručujete da nije dovoljno sposobno i samostalno, što mu može narušiti samopouzdanje. Važno je da dijete vjeruje u sebe, ali da istovremeno zna da ste vi tu ako mu zatreba pomoć.

Zajedničke aktivnosti s djetetom

Bliskost s djetetom možete izgraditi kroz zajedničke aktivnosti. To može biti igra, šetnja, izlet, pa čak i zajedničko obavljanje svakodnevnih obaveza poput npr. brige o kućnom ljubimcu. Pronađite neku aktivnost u kojoj možete uživati i vi i dijete.

Kako stvoriti emotivan odnos s djetetom?

Podrška djetetu – temelj emotivno bliskog odnosa

Kako biste ostvarili bliskost s djetetom, potrebno je da ga prihvatite onakvo kakvo jest. Nemojte gledati na dijete kao na malu kopiju sebe, niti kao na svoj „projekt“. Neki roditelji upisuju djecu na brojne aktivnosti, ne vodeći računa o tome što dijete želi. Vaše dijete možda neće imati ni slične interese kao vi, niti će za sebe imati ambicije kakve vi imate za njega, ali nastojte slijediti njegove želje i interese. Time djetetu šaljete poruku da ga podržavate u onome što mu je važno. Upravo je ta podrška temelj emotivno bliskog odnosa.

Autor: Iva Murat, prvostupnica pedagogije