Stiglo nam je ljeto i vrijeme velikih vrućina. Škola je gotova, a mnoga djeca tijekom ljeta ne idu u vrtić. Iako su i djeca i roditelji jedva čekali slobodno vrijeme, na kraju se djeca ljeti često dosađuju. To se pogotovo odnosi na onu djecu koja ostaju u gradu. Kako bi ovo ljeto bilo ispunjenije i zabavnije, donosimo prijedloge ljetnih aktivnosti za djecu i roditelje.

Kako zabaviti djecu na plaži ili na bazenu?

Nakon kupanja u moru ili u bazenu, povukli ste se negdje u hlad i vašem djetetu je postalo dosadno. Pitate se kako ga zabaviti. Ako se radi o maloj djeci, na plažu možete ponijeti kantice i lopatice s kojima se dijete može igrati. Ako ste na pješčanoj plaži možete zajedno izgraditi dvorac od pijeska. Također možete uzeti maleni čamac na napuhavanje u kojem će se djeca sigurno rado brčkati. Ako se radi o nešto starijoj djeci, možete ponijeti neku društvenu igru pa ju skupa igrati.

Ako tijekom ljeta ostajete kod kuće ili tražite prijedloge za aktivnosti koje možete raditi kada niste na plaži ili na bazenu, možda će vam se svidjeti neke od ovih ideja:

Budite kreativni

Ljeto je pravo vrijeme da se upustite u mali kreativni projekt sa svojim djetetom. Možete zajedno naslikati sliku, poigrati se kolažem ili plastelinom. Također možete izrađivati nakit ili bojati kamenčiće koje ste skupili na plaži. Svaki oblik kreativnog izražavanja je dobrodošao.

Kuhajte zajedno

Kuhanje je za većinu ljudi svakodnevna obaveza, no ne mora biti dosadno! Izaberite neki jednostavni recept i pripremite ga s djetetom. Ako vam se ne da paliti pećnica po vrućini, pripremite domaći sladoled ili neki od kolača koji se ne peče.

Ljetne aktivnosti - kuhajte s djecom

Pođite na izlet

Kada vrućine malo minu, pravo je vrijeme za izlet! Ne morate otići daleko da bi vam bilo zabavno. Posjetite s djetetom neki park u kojem još niste bili, istražite grad ili otiđite u prirodu. Ako u blizini imate rijeku ili jezero u kojem se možete kupati,  to je odličan način da se rashladite.

Čitajte

Pozitivan odnos prema čitanju dobro je razvijati od malih nogu. Čitajte djetetu priče ili ga potaknite da samo čita ako zna. Možete izmišljati i pričati vlastite priče.

Igre s vodom

Djeca obično uživaju u igrama s vodom, a ljeto je idealno godišnje doba da im priuštite takvu igru. Možete nabaviti vodene balone pa dopustiti djeci da se igraju s njima u dvorištu. Maloj djeci će biti zabavno ako im dopustite da sami okupaju svoje igračke.

Naučite dijete novu vještinu

Slobodno vrijeme možete iskoristiti tako da naučite dijete neku novu vještinu. To može biti plivanje, vožnja bicikla, rolanje ili bilo koja druga aktivnost.

Naučite dijete novu vještinu

Odite na piknik

Uz djetetovu pomoć pripremite sendviče, ponesite sokove i slatkiše. Uzmite dekicu, pronađite mjesto u hladu i imajte mali piknik. Također možete ponijeti i društvene igre.

Posjetite kino ili kazalište

Postoje brojne predstave i filmovi za djecu pa odvedite dijete u kino ili kazalište. Ako dijete prvi put gleda film u kinu ili mu je ovo prva kazališna predstava, prije polaska mu objasnite kako se tamo treba ponašati. Čak i mala djeca mogu uživati u predstavi prilagođenoj njihovoj dobi.

Autor: Iva Murat, prvostupnica pedagogije