Budući da živimo u digitalnom dobu, tehnologija je sastavni dio naših života, pa je neizbježan njezin utjecaj na djecu. Dilema s kojom se vjerojatno svaki roditelj danas suočava jest kada upoznati dijete s tehnologijom i treba li mu, i koliko, ograničiti vrijeme provedeno pred ekranima.Negativni učinci tehnologije na djecu brinu roditelje i stručnjake. Neograničeno korištenje tehnologije kod male djece može usporiti kognitivni razvoj i razvoj govora. Djeca koja previše vremena provode pred ekranima manje se kreću i manje vremena provode s vršnjacima. Uz to, prisutni su mnogi neprikladni sadržaji na internetu.

Prednosti tehnologije su edukativne aplikacije i crtići pomoću kojih djeca uče slova, brojke, nove pojmove, pjesmice…

Budući da je informatička pismenost imperativ u 21. stoljeću, poželjno ju je razvijati od malih nogu.Mnoge roditelje muči pitanje kada djetetu kupiti mobitel. Većina roditelja djeci kupuje mobitel u vrijeme polaska u školu kako bi im dijete bilo dostupno tijekom dana. Važno je uvjeriti se da je vaše dijete dovoljno odgovorno kako ne bi izgubilo mobitel i kako ga ne bi koristilo tijekom nastave. Zbog toga je potrebno unaprijed postaviti jasna pravila o korištenju mobitela u školi. Primjerice, mobitel služi samo da bi vam se dijete moglo javiti ako treba ranije doći po njega.

Kod kuće je također potrebno ograničiti vrijeme pred ekranima, no imajte na umu da je važnije kontrolirati kvalitetu, nego kvantitetu vremena provedenog uz tehnologiju. Kontrolirajte što dijete gleda, čita i sluša na internetu. Tako ćete spriječiti da vaše dijete provodi vrijeme uz neprikladne sadržaje, ali i da postane žrtva potencijalnog bullyinga ili predatora.Kada ćete upoznati dijete s tehnologijom i kada ćete mu kupiti prvi mobitel, kao i koliko ćete ograničiti korištenje tehnologije individualna je stvar koja mora biti postignuta u dogovoru s djetetom. Ono što je važno jest da kontrolirate sadržaje s kojima se djeca susreću kako biste iskoristili sve prednosti tehnologije i minimizirali njezine nedostatke.