Danas gotovo svako dijete pohađa barem jednu, a često i nekoliko slobodnih aktivnosti. Ponekad je dječji dnevni raspored toliko zatrpan raznim obavezama i aktivnostima da se gubi vrijeme za igru i odmor koje je svakom djetetu neophodno za normalno funkcioniranje i zdravi razvoj. Postavlja se pitanje koliko je aktivnosti previše i kako odlučiti na koje aktivnosti dijete treba ići.

Pronađite ono u čemu dijete uživa

Prije svega, važno je slijediti interese djeteta. Roditelji često upisuju djecu na razne aktivnosti jer misle da će djetetu te vještine možda biti korisne u životu, jer na tu aktivnost idu i ostala djeca ili pak zbog vlastitih neostvarenih ambicija. Pri izboru aktivnosti za dijete, važno je imati na umu da aktivnosti birate upravo za dijete, a ne za vas. Zbog toga je nužno ostaviti vlastite ambicije po strani.

Slobodne aktivnosti za dijete

Da, njemački jezik je korisno znati, ali ako ga vaše dijete nikako ne voli, a s druge strane uživa u glazbi i pjevanju, glazbena škola ili zbor primjerenija je aktivnost za njega.  Ako je vaše dijete jako aktivno i po cijeli dan trči i skače, neki sport bi svakako bio primjereniji za njega od sati klavira. Pronađite ono u čemu dijete uživa i potaknite ga da razvija taj interes. To ne mora nužno biti ono što biste vi htjeli, nego ono što djetetu odgovara.

Pazite na vrijeme za odmor, igru i opuštanje

Neka su djeca svestrana pa žele pohađati nekoliko različitih aktivnosti i to je u redu. Dokle god dijete uživa u aktivnostima i uz njih stiže obaviti školske obaveze nema razloga da ih ne pohađa. No uvijek pazite da u danu ostane vremena za odmor, igru i opuštanje. Bilo bi dobro da svaki dan provedete neko vrijeme s djetetom. I to ne samo kroz pregledavanje zadaće ili usputni razgovor dok ga vozite na još jednu slobodnu aktivnost. Kvalitetno provedeno vrijeme s roditeljima djetetu je potrebnije od velikog broja slobodnih aktivnosti.

Potrebno je naglasiti važnost slobodnog vremena u danu. I to vremena u kojem je dijete potpuno slobodno, od svih aktivnosti.  U tom vremenu dijete se može odmoriti, igrati, družiti s vršnjacima i provesti vrijeme s obitelji. Čak ni dosada nije nužno loša – iz nje se često rađa kreativnost.

Slijedite djetetove interese a ne roditeljske ambicije

Kroz slobodne aktivnosti djeca razvijaju svoje interese, uče nove vještine i stvaraju prijateljstva. Kako bi dijete iskoristilo sve prednosti slobodnih aktivnosti, pri odabiru istih nužno je slijediti djetetove interese, a ne roditeljske ambicije. Optimalan broj aktivnosti može se razlikovati od djeteta do djeteta, ali važno je da u danu ostane vremena za odmor i igru.

Autor: Iva Murat, prvostupnica pedagogije