Učenje je svakodnevna obaveza, ali i stres za mnoge učenike. Ono je nešto što se podrazumijeva, no malo tko zapravo nauči kako učiti.

U učenju je sve individualno, odnosno, svatko treba pronaći stil i metodu učenja koji njemu odgovaraju. Ipak, donosimo neke savjete za kvalitetno učenje koje svi mogu primijeniti:

Prostor za učenje

1Pripremite prostor za učenje

Za učenje je dobro imati miran kutak, prostor u kojem trenutno ne borave ostali ukućani. Maknite sve distrakcije od sebe, ugasite mobitel i televiziju, počistite radni stol. Prostor sa što manje distrakcija pomoći će vam da ostanete fokusirani na učenje.

2Počnite na vrijeme i odredite cilj

Iako svi ponekad radimo stvari u zadnji čas, važno je naglasiti da je za pamćenje i procesuiranje informacija jednostavno potrebno vremena. Zato nemojte odgađati početak učenja i nastojte početi na vrijeme. Pogledajte koju količinu gradiva trebate naučiti i odredite ciljeve. Na primjer – svaki dan ćete naučiti dvije lekcije. Kaže se da je dobra organizacija pola posla, a u učenju je često zaista tako. Budite ustrajni u postizanju ciljeva, no ako se dogodi da ne uspijete baš uvijek naučiti onoliko koliko ste si zacrtali, nemojte da vas to obeshrabri. Nije svaka lekcija jednake težine niti ste svaki dan jednako koncentrirani.

Vrijeme za učenje

3Uzimajte pauze

Nemojte učiti satima bez prestanka. Tako će vam se informacije pomiješati, koncentracija će popustiti i na kraju ćete zapamtiti manju količinu gradiva. Takvo učenje može djelovati demotivirajuće. Umjesto toga, odredite koliko će trajati jedan period učenja i nakon njega uzmite kratku pauzu. Na primjer, nakon svakih 45 minuta učenja uzmite 5 minuta odmora.

4Nastojte razumjeti i povezivati gradivo

Najefikasnije učenje je učenje s razumijevanjem. Ako pokušavate na pamet naučiti velik broj informacija, sve ćete to vrlo brzo zaboraviti. Kako bi znanje ostalo s vama i nakon ispita za koji učite, važno je povezivati nove informacije sa znanjima koja već posjedujete. Dobro je nakon pročitanog odlomka ili dijela teksta zastati i razmisliti što je u tom dijelu važno, koja je poanta teksta. Tako se fokusirate na ono što je zaista bitno, umjesto da pamtite velik broj nevažnih informacija.

Učenje s razumijevanjem

5Nagradite se za uspjeh

Ako ste postigli svoj dnevni cilj, zaslužili ste nagradu. To može biti bilo što prikladno, od omiljene čokoladice, preko epizode serije, pa do druženja s prijateljima. Ovakve male nagrade pomoći će vam u održavanju motivacije za učenje.

Autor: Iva Murat, prvostupnica pedagogije