Vizija i budućnost edukacije2021-07-31T00:51:34+00:00

Svijet i društvo u kojem živimo mijenjaju se iz dana u dan, a to najviše možemo zahvaliti tehnologiji i novim znanstvenim otkrićima. Danas se živi mnogo brže nego prije pedeset ili sto godina, a ogroman broj informacija nam je na dohvat ruke.

S obzirom na sve promjene, neka zanimanja koja su prije bila svakodnevna pojava, danas polako nestaju i izumiru. Ovaj proces se nastavlja, pa će tako neka od zanimanja koja su danas prisutna u budućnosti potpuno iščeznuti. Neke poslove možda će obavljati roboti, a neka će zanimanja biti izuzetno modernizirana.
Što to onda znači za budućnost edukacije?

Primjena novih znanja u školama budućnosti

Budući da se mijenjaju svi aspekti života, ni obrazovanje neće izbjeći promjene. Kako bi škole pripremile učenike na život i rad u novom, moderniziranom društvu, sigurno je da one neće izgledati ni funkcionirati isto kao danas. Kako će točno izgledati škole budućnosti, teško je reći, no s obzirom na dosadašnje promjene, sigurno je da će velik naglasak biti na tehnologiji.

Već danas se kroz neke projekte radi na povezivanju škole s IT sektorom, a učenike se obrazuje u područjima poput informatike, robotike, programiranja, umjetne inteligencije. Za očekivati je da će se primjena tih znanja koristiti u školama budućnosti.

Škole budućnosti

Održivi razvoj i ekologija

Osim toga, postajemo sve više svjesni važnosti održivog razvoja i ekologije. Svi načini poticanja ekološke osviještenosti koji su danas prisutni u školama, u budućnosti bi mogli uznapredovati. Tako ćemo možda imati škole koje u potpunosti funkcioniraju pomoću solarne i drugih zelenih energija.

Održivi razvoj i ekologija

Vještine pretraživanja informacija i procjena relevantnosti

Budući da su danas sve moguće informacije udaljene od nas samo klikom miša, „enciklopedijsko“ znanje i učenje napamet vjerojatno neće biti prisutni u školama budućnosti. Umjesto da se nastoji zapamtiti velik broj informacija, naglasak će biti na vještini pretraživanja informacija te na razlikovanju važnih od manje važnih informacija, kao i na procjeni relevantnosti izvora.

Vještine pretraživanja

Kritičko mišljenje

Ono što bi se trebalo poticati i u današnjim školama, a pogotovo u školama u budućnosti je kritičko mišljenje. Svatko može pročitati ili poslušati neki sadržaj, no donošenje vlastitog suda o njemu i preispitivanje dostupnih informacija vještina je koja se uvježbava. Budući da je ova vještina potrebna, kako za profesionalni, tako i za osobni razvoj, važno je da se ona potiče od malih nogu. U današnjim školama nastoji se sve više raditi na tome, no u budućnosti bi kritičko mišljenje moglo postati jedan od glavnih koncepata u obrazovanju.

Kreativnost

Uz kritičko mišljenje, velik će naglasak biti na kreativnosti.

Kreativnost je danas često gurnuta na rubove obrazovanja, odnosno, zanemarena je u klasičnoj nastavi. U budućnosti će se od učenika u većoj mjeri tražiti da iznesu vlastite ideje i da samostalno riješe neki problem na originalan način, umjesto da samo reproduciraju informacije.

Autor: Iva Murat, prvostupnica pedagogije

S našeg bloga

Kontakt i prijave za aktivnosti

Nove objave

Go to Top