Super5Q 5 vrsta inteligencija

Do nedavno se smatralo da postoji samo jedna, racionalna inteligencija, odnosno IQ. Razina inteligencije mjeri se različitim vrstama testova i označava brojčanim vrijednostima – IQ manja od 50 je vrlo niska inteligencija, a IQ veći od 150 označava vrlo visoku inteligenciju. Sve između toga smatra se prosječnom inteligencijom, ispod ili iznad prosjeka.

Postoje definicije koje tvrde da je IQ sposobnost snalaženja u novim, nepredvidivim situacijama ili sposobnost rješavanja apstraktnih problema. No, sveukupnost inteligencija obuhvaća puno više od jednostavne matematičke sposobnosti IQ, a na nama je da te različite inteligencije potaknemo kod djece i napravimo dobar temelj da se razviju u cjelovite odrasle osobnosti.

Udruga HTA (Hrvatska transpersonalna asocijacija) pomoći će djeci uspješnije savladavati izazove budućnosti. I sadašnjost je izazovna! Sposobnost snalaženja u neuobičajenim, nepredvidivim, novim situacijama temeljna je odlika inteligencije. Epidemiološke okolnosti jasno nam ukazuju da nije dovoljno znati se snaći (IQ – racionalna inteligencija), nego i pronaći kreativan emocionalni odgovor (EQ – emocionalna inteligencija). Uz to imati i vještine promijeniti ono što znaš (PQ –  praktična inteligencija).

U situacijama, kao što je pandemija, koje utječu ne samo na pojedince, nego i na pojedine zajednice, cijele države, pa i svijet, potrebne su nam razvijene vještine društvenog organiziranja i interakcije (SQ – socijalna inteligencija). Da bi sve to mogli iskomunicirati i izdržati potrebno je imati sposobnost izražavanja onoga što nam se događa (AQ – umjetnička inteligencija).

0%
Oni koji danas kreću u školu, mogu biti sigurni da će najmanje 50% poslova koji postoje danas, nestati dok oni završe obrazovanje. Ono što ih može pripremiti za buduće tržište rada, jest inteligencija da se snalaze u nepredvidivim, novim okolnostima i situacijama.
IQ racionalna inteligencija
EQ emocionalna inteligencija
Artistika inteligencija