Socijalna inteligencija
Ova vrsta inteligencije odnosi se na način kako komuniciramo s okolinom, koliko se dobro snalazimo u interakciji s drugima i kako se snalazimo u društvu općenito.
Mogli bismo reći da je to inteligencija koja se prepoznaje kad smo u interakciji s drugim ljudima i predstavlja jednu od važnih ljudskih vještina. Svaka je osoba drukčija, ima različite karakteristike, poglede na život, mišljenje i stil života, a ljudi s razvijenom socijalnom inteligencijom mogu se uklopiti u bilo koje društvo i prihvatiti različite vrste osoba.
Socijalna inteligencija razvija se tijekom cijelog odrastanja, a utjecaji iz okoline (roditelji, prijatelji, rođaci, učitelji) stvaraju sliku o načinu komunikacije i mogu biti pozitivan ili negativan primjer i utjecaj na dijete. Ako je dijete naviklo da u kući razgovaraju o svemu, da se poštuju i dogovaraju, bit će jako neugodno iznenađeno ako dođe na igru kod prijatelja, a njegovi roditelji viču jedno na drugo. Na žalost, u nekim je obiteljima to uobičajen način komunikacije. No, čak i u slučajevima kad djeca odrastaju u lošim okolnostima, ovu vrstu inteligencije mogu nadoknaditi u kasnijem dobu jer se socijalna inteligencija može uvježbati. Postoje različite vrste radionica i tečajeva gdje se vježba komunikacija uz direktan rad s drugim ljudima.
IQ racionalna inteligencija
EQ emocionalna inteligencija
Artistika inteligencija