Umjetnička inteligencija
Pod ovim pojmom obično se smatra sposobnost stvaranja novih, unikatnih i jedinstvenih djela, bez obzira radi li se o glazbi, slikarstvu, književnosti ili nekoj drugoj kreativnoj umjetnosti.
Po svemu sudeći, racionalnu inteligenciju IQ nasljeđujemo, socijalnoj inteligenciji SQ se učimo od malih nogu, praktična PQ jednim dijelom obuhvaća karakter osobe, drugim naučeno ponašanje, a emotivna i umjetnička inteligencija nešto što nosimo u nama kao talent.
Umjetnička, stvaralačka inteligencija krasi ljude slobodnog duha, otvorene i pozitivne za nove ideje i sposobne stvoriti nešto novo. Neki tvrde da je stvaranje novih djela, pri tome misleći na patente i izume, povezano s racionalnom inteligencijom, ali nije dokazana direktna povezanost visoke racionalne inteligencije IQ i umjetničke inteligencije AQ. Dapače, neki znanstvenici vjeruju da previsok IQ može biti smetnja stvaranju umjetničkih djela i kreativnosti u cjelini.
Inače su djeca nevjerojatno kreativna, zaigrana, sposobna stvarati nove, čudesne svjetove, igre i priče. Pri tome ih u ranom djetinjstvu treba samo poticati i ohrabriti da se izraze na način koji je njima najbliži i najdraži. Netko može biti slab u likovnom izričaju, ali izuzetno talentiran za glazbu i obrnuto. Neka su djeca talentirana za igre s različitim vrstama kockica (naprimjer Lego) gdje oni mogu stvoriti svoje vlastite kreacije. Na nama odraslima je samo da ih ohrabrujemo i ne sputavamo u tome.
IQ racionalna inteligencija
EQ emocionalna inteligencija
Artistika inteligencija